Toegankelijkheid

Wat betekent toegankelijkheid?

Het antwoord is eenvoudig: een toegankelijke website is een website waarbij de inhoud van de site toegankelijk is voor zoveel mogelijke bezoekers, de bedoeling is dat er niemand wordt uitgesloten.

In de fysieke wereld, bijvoorbeeld bij gebouwen, wordt er over "discriminatie" gesproken op het moment dat er iemand met een rolstoel wordt belemmerd bij het betreden van een publiek gebouw. Internetgebruikers worden soms belemmerd bij het bezoeken van websites. Sommige websites zijn niet in staat een fysieke handicap of technologische beperkingen te accomoderen.

Een echt toegankelijke website sluit geen bezoekers uit:

  • Blinden en slechtzienden
  • Kleurenblinden
  • Bezoekers die niet beschikken over "proprietary" of "gesloten" technologie├źn (denk aan veel plug-ins)
  • Bezoekers die niet beschikken over client-side script-ondersteuning of deze uitgeschakeld hebben
  • Bezoekers die gebruik maken van tekstbrowsers of andere alternatieve browsers

Toegankelijkheid van deze website

De gemeente Steenbergen wil de toegankelijkheid, duurzaamheid, uitwisselbaarheid en vindbaarheid vergroten van de informatie en diensten die zij via internet aanbiedt. Om dit doel te kunnen bereiken, streeft zij ernaar om zich aan de webrichtlijnen te houden. Deze Webrichtlijnen zijn door de landelijke overheid ontwikkeld als kwaliteitseis voor Rijksoverheidswebsites. De Webrichtlijnen bouwen voort op de algemeen bekende webstandaarden en op de toegankelijkheidsrichtlijnen van het W3C.

Kern van de Webrichtlijnen is een set van 125 richtlijnen. Deze benoemen de eisen die overheidsorganisaties moeten stellen om een toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige website te realiseren. Voor meer informatie over webrichtlijnen verwijzen wij u naar de website https://www.digitoegankelijk.nl/.

Klik hier voor het heronderzoek toegankelijkheid.