Fractievoorzitters aan het woord over thuis- en raadswerk vanwege corona. Vandaag: Kees Gommeren

Gepubliceerd op: 19 mei 2020 16:15

De afgelopen weken hebben de fractievoorzitters een inkijk gegeven in wat de coronacrisis betekent voor hun raadswerk en hun dagelijks werk; veelal thuis. Ook hebben zij toegelicht welke gevolgen corona heeft voor hun contacten met inwoners, fractiegenoten en andere raadsleden. Vandaag geeft Kees Gommeren (VVD) een toelichting over wat de coronacrisis voor hem betekent.

Doorleven en doorwerken in coronatijd.

Waar begin 2020 nog luchtig over gesproken werd: "het coronavirus is ver van ons vandaan en zo erg zal het niet worden'', is in de loop van maart enorm veranderd.
Het coronavirus was ondertussen ook Europa binnengekomen en ook ons land kreeg te maken met de eerste besmettingen en we gingen van een epidemie naar een pandemie.
Heel snel krijgt het virus vat op ons dagelijkse leven. Je wordt er mee geconfronteerd in je bedrijf, je sociale contacten en uiteraard ook in je bestuurlijke activiteiten.

De eerste confrontatie met de onrust en de regelgeving kreeg ik als commissaris van een groot aardappelbedrijf. Op vrijdag regulier vergaderen in Emmeloord (nog voor de lockdown), maar mij werd verzocht telefonisch aan deze vergadering deel te nemen vanwege het risico omdat ik uit Brabant kwam. Begrijpelijk. Overigens ging deze vergadering op het laatste moment niet door omdat meerdere leden zich een beetje snotterig voelden.

En dan volgt de lockdown, in een periode dat je het in je eigen bedrijf enorm druk hebt. Volop sorteren, afleveren en de voorbereidingen treffen voor het nieuwe plant en zaaiseizoen. Enorm veel vragen borrelen bij je op.
De eerste vraag die bij je opkomt is uiteraard, blijft ons gezin gezond, kan onze dochter met haar vriend nog terugkeren uit Zuid Amerika. Blijven onze medewerkers gezond, de berichtgeving en de cijfers over het virus brengen je in een heel andere modus. Daarnaast maak je uiteraard ook zorgen over je bedrijf, kan ik mijn product nog kwijt, hoe zit het met transport, welke maatregelen moeten we allemaal treffen? Hoe passen wij ons hygiëneprotocol aan? Hoe communiceren we met chauffeurs vanuit heel Europa die dagelijks laden?
Het afleveren van ons pootgoed is ondanks de beperkingen voorspoedig verlopen. Onze werknemers en wij zelf zijn allemaal gezond gebleven en hebben een bijzondere prestatie geleverd. Bijna allemaal terug nu naar hun eigen land waar meestal een quarantaineperiode wacht maar wel herenigd met hun families. Wanneer en of ze nog terugkomen is nog een vraagteken net als veel andere zaken.
Wat mij wel verbaasd heeft is dat er ineens overschotten van voedsel ontstaan in de gebieden waar het voedsel geproduceerd wordt met als gevolg dramatische prijsdalingen terwijl de WHO roept over wereldwijde hongersnood die kan ontstaan. Grote vraag is nog altijd hoe kunnen we dit met z'n allen beter organiseren. Een voorbeeld is onze consumptieaardappelen, tot aan de lockdown was 1 oplegger tussen de 4500 en 6000 Euro waard, nu nog 300 Euro. Grootste afnemers zijn op dit moment de koeien.

En dan de bestuursactiviteiten, waarvan de gemeenteraad één van de belangrijkste is. Je agenda normaal bomvol met afspraken overdag en op de avonden. Gemiddeld 3 avonden van de week bezet. Een heleboel vergaderingen kunnen worden verwijderd en er worden een hele hoop kilometers en tijd bespaard. Veel videovergaderingen wat in sommige gevallen weer niet thuis kan vanwege het ontbreken van snelle verbindingen, wat eens te meer de noodzaak van glasvezel aantoont.
Dan maar naar een bevriende zakenrelatie met een kantoor in de stad. Ondanks alle vrijheid op het platteland een grote handicap. Want thuis werken en overleg vanuit thuis voeren zal na het opheffen van de lockdown 1 van de nieuwe standaarden worden.

En uiteraard mis je het persoonlijke contact. Vanaf de lockdown nog 1 keer in aangepaste vorm als gemeenteraad vergaderd. Overleggen doe je met je fractie via de app en mail en een enkele keer kom je als fractie bij elkaar om de lopende zaken te bespreken. En naarmate de tijd verstrijkt verlang je er weer na met je collega raadsleden aan de tafel te zitten en met elkaar te debatteren over allerlei zaken die ons als gemeentebestuur aangaan. Want naast alle extra inspanningen ten behoeve van de Coronacrisis behoort de tent wel door te draaien. Op allerlei gebied zullen we straks een inhaalslag moeten maken en zullen ons agenda's weer bomvol komen te zitten. Maar toch zal ik blij zijn als we weer de drukte ingaan, beseffend dat het niet meer hetzelfde zal worden dan voor de crisis. Gezondheid is hierbij het belangrijkst, voor iedereen maar ook voor ons bedrijf.